Kuchnia

Burgery, hamburgery i inne :-D

Hamburger z wędzonym boczkiem i jajkiem sadzonym


Składniki

120 g wędzonego boczku w plasterkach
1 zielona papryka
4 łyżeczki oleju
4 jajka kury zielononóżki kuropatwianej
4 bułki z otrębami (lub inne okrągłe)
masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)
4 burgery (wg przepisu podstawowego)



Burgery - przepis podstawowy

680 g rostbefu (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu) wołowego
sól i pieprz
4 łyżeczki oleju



Sposób przygotowania

Oczyszczony rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki.

Plastry boczku układamy na blasze i pieczemy w temp. 200°C do zbrązowienia (muszą być lekko chrupiące). Boczek możemy również uprażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej. Paprykę czyścimy z gniazda nasiennego, skrapiamy olejem i pieczemy do miękkości. Wkładamy do torby foliowej, szczelnie zawiązujemy, po 30 min wyjmujemy. Obieramy ze skórki i kroimy w podłużne paski. Na oliwie lub maśle smażymy jajka sadzone. Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem. Przygotowane burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu (stopień wypieczenia - według uznania). Pod koniec dokładamy połówki bułek i lekko je rumienimy. Zgrillowane burgery układamy na spodach bułek i posypujemy pokrojoną papryką. Na niej układamy chrupiące plastry boczku oraz po jajku sadzonym. Przykrywamy górnymi połówkami bułek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation