Kuchnia

śniadanie, obiad, kolacja

Grillowany burger teksański


Co kupić:

1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
1/2 puszki odcedzonej na sitku kukurydzy
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
1 pęczek dymki − cebulka wraz ze szczypiorkiem, drobno pokrojone
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
bułka tarta (nie mniej niż 4 łyżki)

Jak zrobić:

Do miski wrzucamy 1 kg mięsa. Dodajemy do niego 1/2 puszki odcedzonej na sitku kukurydzy, 1 łyżeczkę brązowego cukru, 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę, 1 pęczek dymki drobno pokrojony, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz i bułkę tartą - nie mniej niż 4 łyżki.

Formujemy z masy niezbyt grube kotlety.

Burgery pieczemy z dodatkiem oliwy na patelni grillowej lub na rozgrzanym grillu około 3-5 minut z każdej strony.

Szykujemy bułkę lub pitę, ketchup, musztardę i warzywa.
Jak podawać

Podajemy w bułce, z warzywami i sałatą, z dodatkiem ketchupu, musztardy lub ulubionego sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation