Kuchnia

śniadanie, obiad, kolacja

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Skladniki:
•500g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
•ok. 125g mąki ziemniaczanej
•1 jajko
•sól
•2 łyżeczki mąki pszennej
•10 dużych truskawek

Ziemniaki przepuścić przez praskę do miski, masę ugnieść w misce i podzielić ją na 4 części, jedną część odłożyć na pozostałe i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać mąkę pszenną, szczyptę soli i roztrzepane jajko, wymieszać masę na gładko - nie wyrabiać za długo.

Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek.

W garnku zagotować osoloną wodę. Masę podzielić na 10 części, każdą część rozpłaszczać na placki, na każdym placku kłaść truskawkę, zaklejać i "kulać" okrągłe knedle, układać je na oprószonym mąką blacie.

Wkładać knedle do wrzącej wody i gotować 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię na małym ogniu. Knedle wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach, można podawać ze śmietaną albo masłem i cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation