Kuchnia

SŁODKOŚCI

Rolada Żyrafa z masą jogurtową i wiśniami

Ciasto czekoladowe I etap
5 żółtek
4 łyżeczki cukru
100 g mąki
80 ml wody
45 ml oleju (u mnie Olej z orzechów włoskich Oleofarm)
1 łyżeczka cukru waniliowego
II etap
3-4 łyżki kakao
4 białka
4 łyżeczki cukru
Ciasto na wzór
1 białko
2 łyżeczki cukru
2 łyżki ciasta (I etap)
1 łyżka mąki
Masa jogurtowa
250 ml śmietany min 30%
350 g jogurtu greckiego
4 łyżeczki cukru pudru
1 śmietan-fix
ok 5 g żelatyny

+ok 200 g wiśni +papier do pieczenia ze wzorem +wilgotna ściereczka +blacha z wyposażenia piekarnika (np. 42x37 cm)

1. Przygotowujemy ciasto czekoladowe (I etap). Żółtka ubijamy z cukrem. Nastepnie dodajemy mąkę, wodę, olej oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Możemy też dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.

2. Ciasto na wzór. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia drobinek.

Dodajemy 2 łyżki ciasta, które przygotowaliśmy chwilę wcześniej. Mieszamy łyżką. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyciskamy rękawem cukierniczym kontury (ja nakładałam łyżką) na wysmarowany tluszczem papier do pieczenia. Wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

3. Ciasto czekoladowe (II etap). Do przygotowanego wcześniej ciasta z I etapu, dodajemy kakao i miksujemy. W innym garnku ubijamy na sztywno 4 białka, a nastepnie dodajemy cukier. Ubitą na sztywno pianę, dodajemy małymi ilościami do ciasta, mieszając dokładnie gumową łopatką.

4. Ostatni etap to wylanie ciasta czekoladowego na blachę z przygotowanymi wcześniej konturami.

Delikatnie rozprowadzamy ciasto, aby nie zepsuć przygotowanego wcześniej wzoru z białek.
Pieczemy w 190 stopniach przez ok 15 minut. Ciasto może być gotowe wcześniej, więc musimy sprawdzać w czasie pieczenia.
Od ciasta odrywamy papier do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i zawijamy na wałek. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

5. Masa jogurtowa. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do ubitej na sztywno śmietany wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy gumową łopatką.

6. Roladę smarujemy masą jogurtową, pozostawiając wolne miejsce przy brzegach. Układamy wiśnie i zawijamy, starając sie zrobić to dość ciasno, uważając, aby masa nie wyleciała. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki lub pozostawiamy w chłodnym pomieszczeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation