Kuchnia

sery

mojewypieki.com

Domowy serek mascarpone

Składniki:

500 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie przy użyciu termometru cukierniczego:

Kremówkę przelać do małego garnuszka lub miseczki z cienkim dnem, w środku umieścić termometr.

Do drugiego garnuszka nalać 2 cm wody i zagotować.

Garnuszek z kremówką ustawić bezpośrednio nad garnuszkiem z parującą wodą i podgrzewać do momentu, kiedy śmietana kremówka osiągnie temperaturę 85ºC (zajmie to około 15 minut).

W tym momencie dodać łyżkę świeżo wyciśniętej cytryny, wymieszać. Dalej podgrzewać, mieszając, aż kremówka lekko zgęstnieje i będzie przykrywać grzbiet łyżki. Może to zająć około 10 minut. Uwaga - różne źródła podają, że do momentu zwarzenia się śmietany. Jest to błąd, kremówka nie będzie wyglądała na zwarzoną na żadnym etapie, będzie tylko bardziej gęsta.

Zdjąć z palnika, odstawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Na sitku wyłożyć bawałniany lub lniany ręczniczek kuchenny (lub pieluszkę tetrową). Przelać przestudzony ser. Pozostawić do wstępnego odcieknięcia, na przykład przez 1 godzinę, następnie przykryć resztą materiału, obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki na około 12 - 15 godzin. Po tym czasie przełożyć na talerzyk i przykryć folią spożywczą.

Można przechowywać w lodówce do 7 dni.

Wykonanie bez użycia termometru cukierniczego:

Kremówkę przelać do małego garnuszka i podgrzewać, na średniej mocy palnika, mieszając co pewnien czas by nie przywarła do dna. Kiedy będzie bardzo gorąca i prawie doprowadzona do punktu wrzenia należy zdjąć ją z palnika, dodać łyżkę świeżo wyciśniętej cytryny, wymieszać.

Wrócić z powrotem na palnik i dalej podgrzewać, mieszając, aż kremówka lekko zgęstnieje i będzie przykrywać grzbiet łyżki. Może to zająć około 2 minut. Uwaga - różne źródła podają, że do momentu zwarzenia się śmietany. Jest to błąd, kremówka nie będzie wyglądała na zwarzoną na żadnym etapie, będzie tylko bardziej gęsta.

Zdjąć z palnika, odstawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Na sitku wyłożyć bawałniany lub lniany ręczniczek kuchenny (lub pieluszkę tetrową). Przelać przestudzony ser. Pozostawić do wstępnego odcieknięcia, na przykład przez 1 godzinę, następnie przykryć resztą materiału, obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki na około 12 - 15 godzin. Po tym czasie przełożyć na talerzyk i przykryć folią spożywczą.

Można przechowywać w lodówce do 7 dni.

------------------------------------

Czy zauważyłam jakieś różnice?

Mascarpone wykonany przy pomocy termometru był bardziej delikatny i mazisty.

Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation