składniki
Na ciasto :
1 3/4 szklanki ( 220 g) mąki
2 szklanki (400 g) cukru pudru
3/4 szklanki ( 90 g), Cacao Barry kakao w proszku - Extra Ciemny
2 łyżeczki (10 g ), proszek do pieczenia
1 łyżeczka ( 5 g), proszek do pieczenia
1 łyżeczka ( 9 g), sól
2 jajka, w temperaturze pokojowej , delikatnie bity
1 szklanka ( 237 ml), silny, gorący czarna kawa lub espresso
1 szklanka ( 237 ml) maślanki , w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki ( 119 ml), olej roślinny
1 łyżka stołowa ( 15 ml ), wyciąg z wanilii
Dla szwajcarskiego Beza buttercream
5 dużych białek jaj ( 150g )
1-1/4 szklanki ( 250 g) cukru pudru
1 funt ( 4 paluszki ) masła , zmiękczona , pokroić w kostkę
2 łyżeczki (10 ml) czystego ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Do warstwy ciasta :
Rozgrzej piekarnik do 350 F. Przygotuj 2 x 9 " (lub 3 x 8" na nieco krótszych warstw ) ciasto patelni z masła i mąki lub pergaminem .
W misce mikserem wyposażonym w mocowania mieszadła , przesiać wszystkie suche składniki . Dodaj pozostałe składniki do mieszanki i mieszać przez 2 minuty na średnich obrotach ( możesz potrzebować osłony przeciwbryzgowej plastikową , która pochodzi z mieszaczem ) .
Podzielić między przygotowanych patelni . Ciasto będzie liquidy .
Piec przez 20 minut, a obracanie miski w piecu. Ciasta są wykonywane , gdy wykałaczka lub szpikulec jest czysty, około 35 minut . Staraj się nie overbake .
Fajne na kratce na 20 minut, a następnie delikatnie odwrócić na stojakach , aż całkowicie fajne .
Dla szwajcarskiego Beza buttercream :
Wytrzyj miskę mikserem z ręcznikiem papierowym i octu , aby usunąć wszelkie ślady smaru . Dodać pianę z białek i cukru , i dusić na garnku z wodą ( nie wrzącą ) , ciągle ubijając , aż temperatura osiągnie 140 ° F, lub jeśli nie masz termometru cukierków , ażcukier całkowicie się rozpuści , a białka są gorąco.
Z załącznikiem piany miksera , zaczynają wzbudzać aż mieszanina jest gruby , błyszczący , i fajne . Przełącz się na wiosła przywiązanie i , mieszając na średnich obrotach , stopniowo dodawać zmiękczonej masło w kawałkach aż włączone , i mieszać , aż osiągnie ona jedwabiście gładką konsystencję (jeśli ścina , utrzymać mieszania i będzie wrócić do gładkich ) .
Dodaj wanilię i sól i dobrze wymieszać .
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, przez okres do jednego tygodnia, opuszcza się w temperaturze pokojowej, w razie potrzeby , rewhipping w mieszalniku przez 5 minut.
Można zamrozić na okres do 6-8 tygodni .
Uwagi
* Jeśli robisz ciasto ruffly , można zwiększyć przepis na ciasto o 50% na tort 3 -warstwowej (lub 6, jeśli na to nie patrzeć , każdy w 2 ) i dokonaćbuttercream x 3 . Wymaga tony i tony buttercream . Zaufaj mi !
** To ciasto jest na tyle wytrzymały , aby stosować pod pomadkę , ułożone , itp. , ale także wystarczająco wilgotne i smaczne też iść na własną rękę z niemal każdego rodzaju lukier , glazura , itp.
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