Kuchnia

Kulinaria

składniki

    Na ciasto :
    1 3/4 szklanki ( 220 g) mąki
    2 szklanki (400 g) cukru pudru
    3/4 szklanki ( 90 g), Cacao Barry kakao w proszku - Extra Ciemny
    2 łyżeczki (10 g ), proszek do pieczenia
    1 łyżeczka ( 5 g), proszek do pieczenia
    1 łyżeczka ( 9 g), sól
    2 jajka, w temperaturze pokojowej , delikatnie bity
    1 szklanka ( 237 ml), silny, gorący czarna kawa lub espresso
    1 szklanka ( 237 ml) maślanki , w temperaturze pokojowej
    1/2 szklanki ( 119 ml), olej roślinny
    1 łyżka stołowa ( 15 ml ), wyciąg z wanilii
    Dla szwajcarskiego Beza buttercream
    5 dużych białek jaj ( 150g )
    1-1/4 szklanki ( 250 g) cukru pudru
    1 funt ( 4 paluszki ) masła , zmiękczona , pokroić w kostkę
    2 łyżeczki (10 ml) czystego ekstraktu z wanilii
    szczypta soli

 Do warstwy ciasta :
    Rozgrzej piekarnik do 350 F. Przygotuj 2 x 9 " (lub 3 x 8" na nieco krótszych warstw ) ciasto patelni z masła i mąki lub pergaminem .
    W misce mikserem wyposażonym w mocowania mieszadła , przesiać wszystkie suche składniki . Dodaj pozostałe składniki do mieszanki i mieszać przez 2 minuty na średnich obrotach ( możesz potrzebować osłony przeciwbryzgowej plastikową , która pochodzi z mieszaczem ) .
    Podzielić między przygotowanych patelni . Ciasto będzie liquidy .
    Piec przez 20 minut, a obracanie miski w piecu. Ciasta są wykonywane , gdy wykałaczka lub szpikulec jest czysty, około 35 minut . Staraj się nie overbake .
    Fajne na kratce na 20 minut, a następnie delikatnie odwrócić na stojakach , aż całkowicie fajne .
    Dla szwajcarskiego Beza buttercream :
    Wytrzyj miskę mikserem z ręcznikiem papierowym i octu , aby usunąć wszelkie ślady smaru . Dodać pianę z białek i cukru , i dusić na garnku z wodą ( nie wrzącą ) , ciągle ubijając , aż temperatura osiągnie 140 ° F, lub jeśli nie masz termometru cukierków , ażcukier całkowicie się rozpuści , a białka są gorąco.
    Z załącznikiem piany miksera , zaczynają wzbudzać aż mieszanina jest gruby , błyszczący , i fajne . Przełącz się na wiosła przywiązanie i , mieszając na średnich obrotach , stopniowo dodawać zmiękczonej masło w kawałkach aż włączone , i mieszać , aż osiągnie ona jedwabiście gładką konsystencję (jeśli ścina , utrzymać mieszania i będzie wrócić do gładkich ) .
    Dodaj wanilię i sól i dobrze wymieszać .
    Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, przez okres do jednego tygodnia, opuszcza się w temperaturze pokojowej, w razie potrzeby , rewhipping w mieszalniku przez 5 minut.
    Można zamrozić na okres do 6-8 tygodni .

Uwagi

* Jeśli robisz ciasto ruffly , można zwiększyć przepis na ciasto o 50% na tort 3 -warstwowej (lub 6, jeśli na to nie patrzeć , każdy w 2 ) i dokonaćbuttercream x 3 . Wymaga tony i tony buttercream . Zaufaj mi !

** To ciasto jest na tyle wytrzymały , aby stosować pod pomadkę , ułożone , itp. , ale także wystarczająco wilgotne i smaczne też iść na własną rękę z niemal każdego rodzaju lukier , glazura , itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation