Kuchnia

smacznego

Rolada szpinakowa z łososiem


Składniki

150 g mrożonego szpinaku
4 jajka
6 pełnych łyżek mąki
300 g serka twarogowego (kanapkowego)
100 g wędzonego łososia
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Zmrożony szpinak wrzucamy na wrzątek (ok. 3/4 szklanki) i gotujemy. Kiedy woda się zredukuje doprawiamy sola, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę, mieszamy i dodajemy do piany z białek.

Całość delikatnie łączymy ze sobą, a powstałą masę wylewamy na dużą blachę (ok. 35×40 cm), wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu ciasta zostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Serek kanapkowy równomiernie rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta. Wzdłuż jednego z dłuższych boków układamy plastry wędzonego łososia.

Ciasto zwijamy w roladę, a następnie zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Wyciągamy po kilku godzinach i kroimy na plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation