Kuchnia

smacznego

Cytrynowe AliBaby z kajmakiem-A te z czym są? – zapytała Marth wskazując kolejną stertę babeczek – Z niespodzianką – odpowiedziałam. I oczywiście nie minęły 2 sekundy jak babeczka wylądowała w buzi Martuchy. – Ooo jaa, kocham Cię! – podsumowała. – I co, z czym są, z czym? – dopytywała Ann. – Z kajmakiem! – Z czym?! – No z kajmakiem – Co to niby jest?! – Masa krówkowa – Aaaaa, to ja też chcę!I
I wy też będziecie chcieli i wszyscy dookoła! Te babeczki znikają w mgnieniu oka.
Przepis z cudownej księgi: „Każde dziecko to potrafi. Robótki na adwent i Boże Narodzenie” .

Składniki (na 12 babeczek):

Ciasto:
175g masła
175g mąki
100g cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100ml jogurtu naturalnego

Dodatkowo:
1/4 puszki kajmaku (masy krówkowej) + 4 łyżeczki
200ml śmietany kremówki
75g serka homogenizowanego naturalnego
polewa toffi
posypka złota, czekoladowe kropelki

Babeczki
Masło (w temperaturze pokojowej) rozetrzeć z cukrem. Następnie dalej miksując wbijać pojedynczo jajka i dosypywać po łyżce mąki.

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do ciasta. Do pozostałej mąki wsypać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wymieszać z ciastem. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy oraz jogurt.

Blachę na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami. Można też użyć sylikonowych foremek, z którymi jest dużo mniej zachodu.
Najpierw nakładać po łyżce ciasta do każdej foremki/papilotki, następnie dodawać po łyżeczce lub lepiej po 2 łyżeczki kajmaku i przykrywać je kolejną łyżką ciasta. Piec w 180 stopniach przez 25 minut, aż babeczki będą złociste z wierzchu.

Dekoracja
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Wymieszać z serkiem i 4 łyżeczkami kajmaku. Przygotowaną masę przełożyć do rękawa kuchennego i ozdobić babeczki kremem, polewą toffi i obsypać złotymi kuleczkami i czekoladowymi kropelkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation