Kuchnia

Pyszności

Rafaello bez pieczenia

Składniki:
3 szk mleka
3 łyżki kopiaste mąki pszennej
3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
3 szt żółtka
3 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szk cukru
2 szk kokosu
250 g margaryny
2 paczki krakersów (Lajkonik)
Przygotowanie:

W pół szklance mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko z żółtkami i mąkami. Masę do momentu aż się zagotuje cały czas mieszamy żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia i gorący budyń nakryć folią spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Do zimnego budyniu dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać. Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o wymiarach 24*34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, pierwszą część kremu, drugą warstwę krakersów, drugą część kremu, krakersy i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy krakersy zmiękną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation