Kuchnia

Pyszności

KROK 1:
Przygotowanie zaczynam od kruchego ciasta. Odmierzam mąkę, dodaję sól i masło. Masło rozdrabniam, dodaję żółtko i wodę, i zagniatam. Latem polecam schłodzić ciasto w lodówce przez kilkanaście minut, zimą nie trzeba.
Przygotowanie tarty
KROK 2:
Wałkuję ciasto na omączonym blacie, przenoszę na wałku do formy, wykładam papierem do pieczenia i obciążam fasolkami. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut, potem zdejmuję obciążenie i dopiekam jeszcze 5 minut.
Przygotowanie tarty
KROK 3:
Przygotowuję farsz. Warzywa kroję w paski. Podsmażam je na maśle, aż będą szkliste, ale powinny zostać jędrne.
Przygotowanie tarty
KROK 4:
Na podpieczoną tartę nakładam warzywa, na to ser. Śmietanę mieszam z mąką, doprawiam wedle uznania, wbijam jaja, dodaję ser (ewentualnie) i mieszam dokładnie. Taką masą zalewam warzywa. Wstawiam na 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation