Kuchnia

Pyszności

Szybka tarta jabłkowa

Składniki (6 porcji, choć nie twierdzę, że aż dla 6 osób):
2 duże (lub 3 mniejsze) jabłka granny Smith (użyłam innych, twardych jabłek)
sok z 1 cytryny
gotowe ciasto francuskie rozwałkowane (wymiary ok. 23x40 cm)
2 łyżki cukru
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Jabłka przekroić na połówki, ewentualnie ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Do szerokiego naczynia wycisnąć sok z cytryny i dopełnić wodą. Zanurzyć w tak przygotowanym soku jabłka, co zapobiegnie ich brązowieniu. Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża wykonać nacięcia (bez przecinania na wylot) w odległości 1 cm od brzegów ciasta. Dzięki temu podczas pieczenia dookoła jabłek powstanie ramka. Wyjąć jabłka z wody cytrynowej i osuszyć. Ćwiartki jabłek pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ciasto oprószyć łyżką cukru, a następnie ciasno układać plastry jabłek tak aby na siebie zachodziły (mieszcząc się w ramce). Masło z pozostałą łyżką cukru podgrzewać w rondelku aż do lekkiego zarumienienia. Taką mieszanką masłem polać jabłka. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia ciasta. Kroić w kwadraty lub paski, wedle uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation