Kuchnia

Cukiernia

Racuszki gruszkowe z czekoladą

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki

4-5 niewielkich gruszek
1 szklanka mąki pszennej (1 szkl. = 250 ml)
0,5 szkl. mleka
1 jajko
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 (niecała) tabliczka gorzkiej czekolady
olej do smażenia

Pyszny letnio-jesienny podwieczorek. Nie tylko dla Najmłodszych!
Etapy przygotowania

Gruszki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Odcisnąć sok. Do startego miąższu dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką.
Czekoladę połamać na kostki. Wrzucać po kilka do rondelka/miski z ciastem. Nabierać ciasto łyżką tak aby za każdym razem znalazła się w nim jedna kostka czekolady. Nakładać na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć do zarumienienia z obu stron. Można osuszyć racuchy na papierowym ręczniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation