Kuchnia

Cukiernia

dyniowe pączki z dziurką (doughnuts)

składniki:
36 sztuk

2 dl pieczonej i zmiksowanej dynii
9-10 dl mąki
1 ½ dl mleka
50 g masła, roztopionego
12 g suchych drożdży
1 ½ dl cukru
1 dl jasnobrązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniljowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
1 łyżka ciemnego rumu
1 duże jajko
2 żółtka
do dekoracji

1 dl cukru
4 łyżki masła, roztopionego
wykonanie:

pokroić dynię na kawałki i piecz w piekarniku w temperaturze 160 º c (termoobieg) przez 40 minut. dynia powinna być miękka, jak naklujesz widelcem po ostygnięciu zmiksuj .
przygotowanie ciasta zacznij od podgrzania mleka. rozpusc drożdże i dodaj wszyskie cukry , a następnie mąkę, kardamon i dynię. zagniec puszyste ciasto i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut pod ściereczkę.
rozwalkuj leko ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką i wycinaj małe kółka, a następnie zrob dziurkę w środku .
umieść doughnuts na blaszy wylozonej pergaminem i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
piecz dyniowe pączki w piekarniku na 225 ° c (termoobieg) , około 10-12 minut. niech lekko ostygna..
roztop masło.pomaluj kazdy doughnuts roztopionym maslem i obtocz w cukrze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation