Kuchnia

babki

Babka z herbatą earl grey i porzeczkami

Potrzebne będzie:
2 saszetki herbaty earl grey – rozprute i wysypane
300 gramów mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 gramów margaryny Palma
200 gramów cukru
3 jaja
60 ml. maślanki
250 gramów czerwonych porzeczek – mogą być mrożone + do dekoracji


Na lukier:
Szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody
Herbatę zalewamy 300 ml. wrzącej wody i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce margarynę ucieramy z cukrem, do której dodajemy po jednym jaja i miksujemy. Dodajemy zimną herbatę (razem z fusami) a następnie mąkę z proszkiem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy maślankę i mieszamy do połączenia składników. Wrzucamy porzeczki i delikatnie mieszamy tak żeby nie zniszczyć owoców. Foremkę (27 cm. na 9 cm.) smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza do suchego patyczka (około godziny).
Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy lukier rozprowadzając cukier puder w dwóch łyżkach wody. Gotowe ciasto polewamy lukrem i dekorujemy porzeczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation