Kuchnia

TARTY

Tarta ze szparagami i cukinią

CIASTO:
150 g zimnego masła
1 i 3/4 szklanki mąki
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
2 łyżki posiekanej bazylii


FARSZ:
1/2 pęczka szparagów zielonych
1 mała cukinia
300 ml śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki gałki kuszkatołowej
szczypta pieprzu







Wykonanie:

Masło pokroić w drobną kostkę, połączyć z mąką, rozcierając palcami lub siekając nożem. Dodać jajko, żółtko, sól i bazylię - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić 40 minut w lodówce.

Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut.



Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Gotować około 5 minut.
Cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić w cienkie paseczki.

Zmiksować śmietanę z jajami oraz mąką. Doprawić solą i przyprawami. Na podpieczony kruchy spód wylać masę śmietanową. Na wierzchu ułożyć szparagi oraz paski cukinii.
Całość zapiec w 170 stopniach przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation