Kuchnia

ciasta wytrawne

Tarta z wedzonką

Składniki:

Ciasto: 30 dag mąki

jajko

10 dag masła

3 łyżki zimnej wody

szczypta soli.

Nadzienie: 2 twarde kwaskowate jabłka (np. szara reneta)

2 pory (tylko białe części)

20 dag wędzonki (boczku, bekonu lub szynki)

2 jajka

szklanka śmietany 18-proc.

10 dag sera z błękitną pleśnią

10 dag startego żółtego sera

2 ząbki czosnku

sproszkowana słodka papryka

tymianek

pieprz

sól

olej

Sposób przyrządzania:

Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z pokrojonym miękkim masłem, dodać jajko, wodę i sól i szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę, przykryć i włożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie: na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną wędzonkę, dołożyć pokrojony w talarki por, posiekany czosnek i sproszkowaną paprykę, po czym dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na cząstki jabłka. Oprószyć tymiankiem, pieprzem i solą, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem 5 min. Ciasto wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oliwą formę do tarty średnicy ok. 30 cm.

Po wystudzeniu wyłożyć wędzonkę z jabłkami i porem na ciasto. Posypać pokruszonym serem pleśniowym. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkami i częścią tartego sera. Resztę sera wysypać na wierzch. Piec na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180°C (ok. 30 min). Podawać na gorąco lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation