Kuchnia

ryż

Paella z kurczakiem i chorizo


Składniki:
- 200g ryżu (do risotto czy paelli)
- 1 duża pierś kurczaka
- kiełbasa chorizo (można ją z powodzeniem zastąpić kiełbasą polską surową)
- 2 czerwone papryki (można dać czerwoną i zieloną)
- szklanka zielonego groszku
- puszka pomidorów w kawałkach
- pęczek pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- bulion z kurczaka
- łyżeczka papryki słodkiej i chilli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i pieprz

Przygotowanie:
1. Ryż przepłukuję, odsączam i odstawiam na bok.
2. Kiełbasę kroimy w grube plastry, a kurczaka w mniejsze kawałki. Obsmażamy w oliwie kurczaka, odkładamy go. Później w tym samy tłuszczu obsmażamy chorizo.
3. Po 2 min dodajemy posiekane papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Na patelnię dorzucam ryż i smażę, go kilka minut tak, aby się uprażył.
5. Dolewam bulionu i mieloną paprykę. Zagotowuję, dodaję kurczaka i gotuje na małym ogniu ok 15min często mieszając.
6. Na patelnie dodaję groszek oraz pomidory i ponownie gotuję przez około 10min.
7. Kiedy ryż będzie jeszcze lekko twardawy, odstawiam patelnie z ognia na kilka minut.
8. Podawać posypaną natką pietruszki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation