Kuchnia

zdrowe zielone

Kremowa zupa ze szpinaku i pokrzywy


Składniki:
1 opakowanie pieczywa „Maca razowa” Kupiec
50 gram szpinaku
20 sztuk młodych pokrzyw
4 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
600ml wody
1 łyżka masła
sól i pieprz
Z podanych składników powstanie kremowa zupa dla dwóch osób, aby była bardziej pożywna i treściwa podałam ją z pieczywem maca. Całość jest bardzo zdrowa, zupa pełna witamin, a zarazem bardzo lekka i niskokaloryczna : )

Przygotowanie:
Zbieramy pokrzywy i płukamy je pod bieżącą wodę, przygotowujemy szpinak i pozostałe składniki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek grubo siekamy i przesmażamy na łyżce masła. W chwili kiedy ziemniaki są już całkiem miękkie dodajemy w całości szpinak, pokrzywy oraz przesmażoną z czosnkiem cebulkę, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną zupę przelewamy do talerzy i podajemy z chrupkim pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation