Inne

Food

ZUPA-KREM ZE SŁODKIEJ PAPRYKI
na 3-4 porcje:

1 kg słodkiej podłużnej papryki (około 8 szt)
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek jogurtu naturalnego (plus łyżka do dekoracji)
szklanka rosołu (drobiowego lub warzywnego)
trochę świeżego tymianku
listki mięty do dekoracji (lub inne ulubione zioła)
sól morska, świeżo zmielony pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Umieszczamy paprykę i czosnek na blaszce, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy łyżką oliwy. Pieczemy 25minut, aż na skórce papryki pojawią się pęcherzyki, wyciągamy z piekarnika (Jeśli skórka w niektórych miejscach zrobiła się czarna, wkładamy ją do foliowego worka, zawiązujemy i pozwalamy jej ostygnąć. Przestygniętą paprykę wyjmujemy z torebki, zdejmujemy z niej czarną skórkę). Jeśli nie to po prostu usuwamy gniazda nasienne i końcówki papryk i kroimy je na ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy z oliwek oliwek i podsmażamy cebulę aż zmięknie i będzie miała złoty kolor. Dodajemy/wyciskamy miękki czosnek, dolewamy rosół gotujemy przez 5 minut. Do garnka dodajemy paprykę. Wszystko miksujemy na gładką masę, pozostawiamy do ostygnięcia i dodajemy jogurt oraz posiekany tymianek doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy, dekorujemy tworząc jogurtem dekoracyjne okręgi, listkami świeżych ziół i podajemy ze świeżym pieczywem!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation