Inne

Food

Składniki:

dorsz:

550 g filetu z dorsza
2 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki wytrawnego białego wina
1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
olej do smażenia
2 łyżeczki chili
sól, pieprz
sok z połowy cytryny

sos:

3 ząbki czosnku
1/2 łyżki mielonego imbiru
1 cebula
2 łodygi selera
2 suszone papryczki chili
pół czerwonej papryki
1 łyżeczka octu winnego balsamicznego
1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
250 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody
drobno pokrojony szczypiorek

dodatkowo: 3 woreczki ryżu


Wykonanie:

Filet pokrój na kawałki ok. 2 cm. Ułożyć w misce, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki.
Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć.
Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez ok. 3 minuty, do przyrumienienia. Po usmażeniu wyłożyć ją na papierowe ręczniki, żeby ociekła z tłuszczu, następnie przełożyć w ciepłe miejsce.
Pozostawić w garnku ok. 1 łyżkę oleju i przez 1-2 minuty smażyć na nim czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), łodygi selera ( pokrojone w małe kawałeczki), czerwoną paprykę (pokrojoną w drobną kostkę) i chili (namoczone i pokrojone w plasterki) ciągle mieszając.
Do warzyw dodać pozostałe składniki: sos sojowy, ocet, bulion i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą, a następnie szczypiorek. Ciągle mieszając gotować wszystko przez około 1 minutę aż sos zgęstnieje.
Wrzuć do sosu ugotowane woreczki ryżu, starannie wymieszać i podgrzewać przez 2-3 minuty aż będzie gorący. Wyłożyć na talerze, na wierzch kłaść rybę i podawać ozdobione nacią selera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation