Kuchnia

Dania i zypy

Składniki:

500 g mąki,*
379 g letniej wody,
4 g suchych drożdży,
1 łyżeczka cukru/miodu,
1 łyżeczka soli,**
100-125 g oliwek,***


Wsypać mąkę do miski, dodać sól i wymieszać. Do miseczki wsypać drożdże, dodać miód i odrobinę wody - dobrze wszystko wymieszać i dodać do mąki. Pokroić oliwki i dorzucić do reszty składników. Wlać wodę i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Po upływie pierwszej godziny wyrastania włączamy piekarnik, nagrzewamy do 220 stopni. Kiedy piekarnik jest już nagrzany wkładamy do niego żeliwny garnek z pokrywką - i nagrzewamy około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony mąką blat, formujemy okrągły bochenek - w tym momencie możemy go również naciąć - następnie wkładamy do nagrzanego żeliwnego garnka. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy tak 40 minut, potem ściągamy pokrywkę i pozwalamy chlebkowi ładnie się zarumienić piekąc go następne 15 - 20 minut.
Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego :)

* korzystałam z mąki pszennej typu 650 i 750
** proponuję dać trochę więcej soli, chleb jest mało słony
*** zamiast oliwek możemy dać suszone pomidory, pestki dyni, słonecznika czy zioła
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation