Kuchnia

Dania i zypy

ślimaczki francuskie

PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

I wersja
200g zielonych oliwek
Łyżeczka suszonej bazylii
Pół łyżeczki oregano
Ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub posiekany)
4-5 "chluśnięć" (jak to inaczej określić? ;)) tabasco

Wszystkie składniki połączyć za pomocą blendera, food processora lub po prostu posiekać tak, aby powstała pasta z kawałkami oliwek.

II wersja
kostka fety
6-7 suszonych pomidorów
4 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
Kilka liści świeżej bazylii

Fetę rozgnieść widelcem, wymieszać z olejem, posiekanymi pomidorami i bazylią.


Płaty ciasta francuskiego posmarować pastami, pamiętając o zachowaniu marginesu, aby ślimaczki się skleiły. Zwinąć w roladę i pokroić, wstawić do gorącego piekarnika (200 stopni z termoobiegiem) do zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation