Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

lody bakaliowe

Składniki na litr lodów:

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 18%
1/3 szklanki cukru
2 szklanki śmietany 30%
4 żółtka
3 łyżki miodu
1/4 szklanki rodzynek
w sumie 1/2 szklanki orzechów włoskich i migdałów, posiekanych i uprażonych

Żółtka ubić na jasną i puszystą masę. Mleko, śmietanę 18% i cukier podgrzać w rondelku. Ciepłe dolać do ubijanych żółtek i jeszcze chwilę ubijać. Przelać masę żółtkową z powrotem do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż mikstura zgęstnieje. Do miski wlać śmietanę kremówkę, a na wierzchu miski umieścić sitko. Przelać masę przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Miód rozpuścić w mikrofali, dolać do masy i wymieszać. Schłodzić w lodówce i dalej postępować według zaleceń producenta maszyny do lodów. Przełożyć lody do pojemnika i wmieszać bakalie.

Jeśli nie posiadamy maszyny do lodów, miksturę należy przełożyć do pojemnika, dosypać bakalie i włożyć do zamrażalnika. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia mieszać co 30 min, aby nie powstały kryształki lodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation