Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pyszne ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku)

*przepis na blaszkę 25x25cm

BISZKOPT
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml)
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM
- 250g masła lub margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 400g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku pełnego

PONCZ
- 0,5 szkl. wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wódki lub rumu

DODATKOWO
- opakowanie okrągłych biszkoptów około 400g

Biszkopt

Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą.
Białka oddzielamy od żółtek-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, potem żółtka. na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.Wylewamy do blaszki, pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty.
PONCZ
składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia kawy.
KREM
Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy cukier puder-miksujemy.Następnie dodajemy cały serek i mleko w proszku i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia składników.

Pierwszy blat biszkoptowy ponczujemy i wykładamy na niego 1/3 masy.
Następnie układamy na masie zamoczone w ponczu biszkopty.
Na nie dajemy trochę masy i przykrywamy drugim spodem. Ponczujemy i dajemy resztę masy.
Na masę dajemy nasączone biszkopty.
Całość posypujemy kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation