Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Domowe pralinki | Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Nadzienie I

4 herbatniki
3 łyżki rumu
1 łyżka nutelli

Nadzienie II

40 g mlecznej czekolady
1 łyżka mąki migdałowej
80 g śmietanki 30%

Nadzienie III

15 suszonych śliwek
2 łyżki rumu

Dodatkowo

300 g czekolady deserowej

Wykonanie

Z podanych proporcji otrzymamy trzy rodzaje czekoladek po około 15 sztuk. Rozpoczynamy od przygotowania nadzienia na praliny. Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Herbatniki kruszymy, dodajemy nutellę oraz rum i mieszamy na jednolitą masę. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej czekoladę oraz mąkę migdałową, mieszamy do rozpuszczenia czekolady i pozostawiamy do ostygnięcia.

Aby pralinki były błyszczące i nie zmieniły swojego koloru, należy użyć temperowanej czekolady. W tym celu będzie nam potrzebny termometr. 3/4 czekolady przekładamy do naczynia, które umieszczamy nad gorącą wodą. Naczynie nie może dotykać do wody, musimy również uważać, aby woda nie dostała się do czekolady. Roztapiamy czekoladę, ale w taki sposób, aby jej temperatura nie przekroczyła ok. 46ºC. Następnie zdejmujemy naczynie znad gorącej wody i pozwalamy ostygnąć czekoladzie przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą porcję czekolady i mieszamy do rozpuszczenia się, teraz temperatura powinna wynosić 30ºC. Następnie ponownie wstawiamy naczynie nad gorącą wodę i podnosimy temperaturę czekolady do 32ºC. Teraz możemy przygotować czekoladki. Proces temperowania czekolady nie jest niezbędny, można po prostu roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.

Foremki do czekoladek (2×15 sztuk) pokrywamy za pomocą pędzelka warstwą czekolady, wstawiamy na kilka minut do lodówki i czynność powtarzamy. Teraz wypełniamy foremki nadzieniem i przykrywamy warstwą czekolady. Pralinki wstawiamy do lodówki. W pozostałej czekoladzie maczamy śliwki i odkładamy do papilotek. Chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation