Kuchnia

Food and not only

TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM


SKŁADNIKI NA PANNA COTTĘ:
300 g śmietany kremówki 36%
1,25 szklanki cukru pudru
1 laska wanilii
1/3 szklanki wody + 3 łyżki
4 łyżeczki żelatyny

SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:
400 g truskawek
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
200 g herbatników (użyłam Petitki)
150 g masła

DODATKOWO:
50 g białej czekolady

WYKONANIE:
SPÓD CIASTECZKOWY:
Herbatniki zmiel na piasek w malakserze, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło, wymieszaj całość dokładnie.
Dno formy do tarty o średnicy 24 cm wyłóż porządnie masą ciasteczkową, dobrze doklepując dno i brzegi formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania i chłodzenia panna cotty.

PANNA COTTA:
W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej rozpuszczoną w 1/3 szklanki i 3 łyżkach wrzącej wody żelatynę, dokładnie zamieszaj.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i dorzuć ziarenka do śmietanki. Dosyp cukier puder. Całość dobrze wymieszaj i doprowadź do lekkiego zagotowania. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.
Ostudzoną masę przelej ostrożnie na spód ciasteczkowy i wsadź do lodówki do całkowitego stężenia (min. 2 h).

MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki obierz z szypułek i zmiksuj na gładko wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Przelej do garnka i całość lekko zagotuj.
Dodaj do zmiksowanej masy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, zamieszaj. Masa truskawkowa powinna zgęstnieć.
Teraz dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody, wymieszaj całość, zdejmij z ognia, pozostaw do przestudzenia.
Gdy masa panna cotta stężeje całkowicie, a mus truskawkowy ostygnie, wylej go na nią ostrożnie. Wsadź ponownie do lodówki do stężenia (min.2 h).
Gotową tartę ozdób kleksami z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady i ozdób truskawkami. Gotowe! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation