Kuchnia

Food and not only

Domowy ser żółty
Składniki:

1 kg twarogu
1 l mleka (najlepiej 3,2%)
125 g masła
1 jajo
1 łyżka soli
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
opcjonalnie ulubione dodatki
1. Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając, gotujemy na najmniejszym ogniu aż z twarogu zostaną małe grudki (ok. 20 minut). Odcedzamy na gazie lub sitku, jednak niezbyt mocno, odcedzony ser musi być wilgotny.
2. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy jajko, sól, sodę i ocet oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolity „glut” przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową.
3. Chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation