Kuchnia

KUCHNIA

Mufinki z jabłkami i cynamonem:
2 jabłka
250g mąki orkiszowej (lub zwykłej mąki pszennej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
125g jasnego cukru trzcinowego plus 4 łyżeczki do posypania
125ml płynnego miodu
60ml pitnego jogurtu naturalnego
125ml oleju roślinnego
2 jajka
75g całych (nieblanszowanych) migdałów
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wyłóż blaszkę do mufinek papierowymi foremkami.
Obierz jabłka, potem pokrój w małą kostkę (ok. 1 cm).
Odmierz do miski mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę mielonego cynamonu.
W osobnej miseczce lub w dzbanku zmieszaj razem trzepaczką 125 g cukru trzcinowego, miód, jogurt, olej roślinny i jajka.
Posiekaj grubo migdały i wrzuć połowę do miski z mąką, a resztę wsyp do małej miseczki. Dodaj drugą łyżeczkę mielonego cynamonu i 4 dodatkowe łyżeczki cukru trzcinowego. To będzie posypka na wierzch mufinek.
Wmieszaj teraz mokre składniki do suchych. Dodaj posiekane jabłka i lekko wymieszaj, ale nie za długo. Grudkowate ciasto daje lżejsze mufinki.
Łyżką przełóż masę do papierowych foremek i oprósz po wierzchu drobną jak żwirek posypką.
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, aż mufinki wyrosną i nabiorą złotego koloru.
Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 5 minut, a potem ostrożnie wyjmij mufinki i ułóż na metalowej kratce do studzenia ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation