Kuchnia

Przepisy

jadłonomia · roślinne przepisy
Gulasz z jarmużu z białą fasolą i ziemniakami

Składniki:
•2 pory, tylko biała część
•1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub puszka białej fasoli konserwowej
•250 g jarmużu
•500 g ziemniaków
•2 – 2 1/2 szklanki wody
•2 łyżki maku
•spora szczypta tymianku
•mała szczypta oregano
•skórka otarta z jednej cytryny
•łyżeczka soku z cytryny
•szczypta gałki
•3 łyżki masła lub delikatnego oleju
•sól i pieprz
•do posypania dodatkowo świeże listki tymianku i łyżka maku

Przygotowanie:
1.Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać masło, pory pokroić w talarki i dodać je na rozgrzany tłuszcz. Podsmażać na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż się zeszklą.
2.W międzyczasie jarmuż pokroić w paski, ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę a fasolę odcedzić i dokładnie opłukać, jeśli używamy tej z puszki.
3.Do podduszonych porów dodać jarmuż i całość dokładnie wymieszać, następnie dodać ziemniaki i delikatnie wmieszać je w resztę składników. Od razu podlać warzywa dwoma szklankami wody, dodać sporą szczyptę soli, mak, tymianek, oregano, skórkę i gałkę, pozwolić dusić się na średnim ogniu przez 5 minut.
4.Dodać biała fasolę, dokładnie wymieszać i dusić kolejne 8-10 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby w międzyczasie można dodać jeszcze trochę wody.
5.Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeść posypane świeżymi liśćmi tymianku i odrobiną maku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation