Kuchnia

qhnia

Pieczone pomidory nadziewane ryżem z ziołami
6 dużych, twardych, dojrzałych pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g drobno pokrojonej cebuli
2 duże ząbki czosnku
250 g gotowanego ryżu długoziarnistego
5 dużych liści bazylii, łyżeczka oregano
200 ml wody
100 g parmezanu
sałatka (sałata, pomidor, ogórek, tarta marchewka)
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie, które pomieści pomidory. Odetnij cienki plasterek z góry każdego pomidora i zachowaj go. Wydłub łyżką wnętrza pomidorów, a następnie pokrój je wraz z wcześniej odkrojonymi kawałkami pomidorów. Na średnim gazie podgrzej jedną łyżkę oliwy na patelni. Dodaj cebulę i smaż około 3 minut. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Dodaj 1 filiżankę masy pomidorowej, ryż oraz posiekane zioła. Duś, mieszając, aż ryż wchłonie większość soków. Jeśli uznasz, że danie jest zbyt gęste lub ryż twardy, dodaj wody. Duś 5 minut i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj pozostałą masę pomidorową z wodą. Dodaj bazylię, sól i czarny pieprz. Rozdrobnij blenderem do uzyskania jednolitej masy. Wypełnij pomidory przyprawionym ryżem, posyp serem i umieść w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Wlej sos pomidorowy do naczynia dookoła pomidorów. Piecz 25 minut lub do momentu, gdy ser się zrumieni. Podawaj z sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation