Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Tort marakuja-brzoskwinia
Składniki na biszkopt kakaowy
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Składniki na biszkopt jasny
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Mus marakuja
400 ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy (10 g )
3 owoce marakuja
3 łyżeczki żelatyny
60 ml wrzącego mleka
ok 4 łyżki cukru pudru ( nasza rada jest, abyście próbowali masę w trakcie robienia- jeśli wolicie słodsze ciasta, dodajcie więcej cukru, jeśli mniej słodkie, dodajcie mniej ;)
Mus z białej czekolady
100 g białej czekolady
400 ml śmietanki 30%
60 ml wrzącego mleka
3 łyżeczki żelatyny
Składniki na żelkę brzoskwiniową
puszka brzoskwiń (820 g)
5 łyżeczek żelatyny
1/4 szklanki wody
Składniki na poncz
250 ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę
120 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
20 g masła
Wykonanie
1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Piana po ubiciu musi być sztywna i błyszcząca.
2. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami.
3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek.
4. Standardową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone). Ostudzić i przekroić na połowę.
5. Analogicznie postąpić z biszkoptem jasnym.
6. Brzoskwinie przełożyć do pojemnika i zmiksować blenderem. Żelatynę zalać wodą i odstawić do lekkiego napęcznienia. Następnie podgrzać lekko w kąpieli wodnej lub parę sekund w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia (nie zagotować, bo żelatyna straci właściwości żelujące) i wymieszać z rozdrobnioną brzoskwinią. Odstawić żelkę w chłodne miejsce, aby zgęstniała.
7. Żelatynę do musu marakują zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie zalać wrzącym mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia i lekko ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodając pod koniec cukier puder. Owoce marakuja przeciąć na pół, wyjąć łyżeczką miąższ i wymieszać ze śmietanką. Do powstałej masy wlać cienkim strumieniem rozrobioną, lekko ciepłą żelatynę i ciągle mieszać mikserem. Wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
8. Żelatynę do musu czekoladowego zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie zalać wrzącym mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z rozrobioną żelatyną. Śmietankę ubić na sztywno. Dwie łyżki śmietany wmieszać energicznie w czekoladę i tak powstałą mieszankę połączyć z resztą śmietanki. Wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
9. Na paterze ułożyć ciemny biszkopt, skropić ponczem i posmarować połową żelki brzoskwiniowej. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby żelka zgęstniała. Następnie wyłożyć połowę musu marakuja i jasny biszkopt. Nasączyć biszkopt ponczem i znów wstawić tort na kilka minut do lodówki. Na jasny biszkopt wyłożyć połowę musu czekoladowego i drugi ciemny biszkopt, który należy skropić ponczem. Wstawić ponownie do lodówki. Na ciemny biszkopt wyłożyć resztę żelki brzoskwiniowej, schłodzić. Następnie pozostały mus marakuja i jasny biszkopt, nasączony ponczem. Powstały tort należy dobrze schłodzić przez ok. 2 godziny, aby był stabilny.
10. Wyjęty z lodówki tort posmarować na wierzchu i z boków pozostałym musem z białej czekolady i wstawić do lodówki. Tort musi być schłodzony, wtedy polewa utworzy piękne „zacieki” ;)
11.Śmietankę, pokruszoną czekoladę i masło umieścić w szklanej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Polewa powinna mieć konsystencję jogurtu naturalnego- wtedy będzie tworzyła na cieście piękny wzór. Dowolnie udekorować.
MA==