Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto ze śliwkami

2 szkl mąki
100 g zimnego masła
1/2 szkl śmietany
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i łyżkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Resztę mąki przesiać do miski, dodać masło, zaczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. Odstawić do podwojenia objętości na godzinę.

500 g śliwek

Śliwki przepołowić i pozbawić pestek.
Blachę 20x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, przełożyć do blachy, wyłożyć śliwki. Odstawić na 30 min, by podrosło. Piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation