Kuchnia

ciasta

WHITE CAKE / BIAŁE CIASTO Z KREMEM KOKOSOWYM

SKŁADNIKI:
Na tortownicę o średnicy 18-22 cm.
Na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, lub 1 opakowanie budyniu
3/4 szklanki mąki pszennej
odrobina masła do wysmarowania blachy
Na krem:
300 ml śmietanki kremówki
125 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
1/2 puszki mleka kokosowego, najlepiej tej części ze śmietanką
80 ml ciepłej wody
2 czubate łyżeczki żelatyny



PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Cały czas mieszając na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym żółtku, a na końcu dodać mąki. Wymieszać tylko do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzać do ok. 160-170C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia Przelać masę i piec biszkopt przez ok. 30-40min. Sprawdzać patyczkiem.

Biszkopt kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej ostrym nożem bez ząbków.

Krem:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie, dodać do śmietanki miksując szybko. Następnie dodać mleczko kokosowe, oraz serek. Zmiksować dokładnie przez chwilę i schłodzić przez co najmniej 30 minut.

Schłodzonym kremem przesmarować przekrojone blaty biszkoptu. Wysmarować również z wierzchu i boki.

Gotowe ciasto schłodzić przez co najmniej 2 godziny.

PORADY:
Mój biszkopt jeszcze nigdy mi nie opadł (choć nie piekłam jakiejś wybitnej ilości i nie jestem raczej typem "cukiernika"), zawsze się udaje, a przepis jest naprawdę prosty. Robi się sam, ja wszystko miksuję w robocie tylko dodając poszczególne składniki.
Biszkopt najlepiej wkładać do rozgrzanego piekarnika, piec bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika.
Gdy na biszkopcie wyrośnie "górka", tak jak widać na zdjęciu poniżej, wystarczy obrócić biszkopt i wystudzić do "do góry nogami". Po wystudzeniu będzie prosty i ładny - co z resztą widać ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation