Kuchnia

ciasta

Pianka - z przepisów siostry Anastazji

Skład:
*Masa:
- 500 ml mleka
- 250 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki przennej
- 8 łyżek kokosu
- 5 żółtek
- 4-5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy

*Pianka:
- 5 białek
-3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżeczki czerwonej galaretki
- 3 łyżki wody

*Dodatkowo:
- 1 puszka ananasów
- 3-4 kostki czekolady
- ciemny biszkopt

*Biszkopt:
Skład:
-4 jajka (białka i żółtka osobno)
- szklanka cukry
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki przennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną piankę, dodać cukier i miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać resztę sypkich składników i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30-40 minut w temp. 170 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation