Kuchnia

Zapiekanki, tarty ....

Zapiekanka z ryżu, kurczaka i pieczarek

Składniki:
- 1 i ½ szkl. ryżu
- 500 gram pieczarek
- 1 cebula
- 1 pierś z kurczaka
- sos: starty imbir, sól, pieprz, mała starta marchewka, ząbek czosnku, 5 grzybków mun, mielona słodka papryka, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 300 ml wody
lub gotowy fix do potraw chińskich.

Ryż ugotować al dente. Pieczarki umyć, drobno pokroić. Na patelni podgrzać łyżkę oleju i podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Dodać do niej pieczarki i również podsmażyć do odparowania płynu. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć papryką i podsmażyć.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryż, pieczarki, kurczaka i na wierzchu znowu ryż. Całość polać sosem przygotowanym samodzielnie lub z fixu do potraw chińskich.
Aby samodzielnie przygotować sos należy: zetrzeć marchewkę na drobnych oczkach, drobno pokroić grzybki i czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić te składniki. Chwilę mieszać. Dodać sos sojowy i przyprawy do smaku. W 300 ml zimnej wody trzeba rozrobić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać na patelnię. Całość gotować do zgęstnienia.
Zapiekankę podgrzać w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation