Kuchnia

Zapiekanki, tarty ....

zapiekanka gołabkowa

Dzisiaj błyskawicznie bo przepis prosty i banalny - pomada cukiernicza. Idealnie sprawdzi się na pączkach, ciastkach czy babkach. Przepis znaleziony na stronie doradcasmaku.pl . Polecam :)


Składniki:
500g cukru
3/4 szkl wody
35g octu

Cukier zagotować z wodą. Na gotujący się wlać ocet i podgrzewając na średnim ogniu gotować jeszcze chwilę do lekkiego zgęstnienia (temp. ok 115-120 stopni). Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ucierać do białości.
Pomadą polewać pączki i ciasta. Używać jak lukru. Można barwić na dowolne kolory i przechowywać do dwóch miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Przed użyciem wystarczy podgrzać ;) Jeśli pomada jest zbyt gęsta dodać kilka kropli przegotowanej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation