Kuchnia

.Przepisy

Biryani – zapiekanka z ryżu, czerwonej soczewicy, z sosem pomidorowym i mięsem z indyka

550g zmielonej piersi z indyka
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól morska, pieprz kolorowy do smaku
Plus:
200g ryżu jaśminowego
¾ szklanki czerwonej soczewicy
Bulion:
2 marchewki
1 pietruszka
mała opalona cebula
zmiażdżony ząbek czosnku
3-4 gałązki natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
1 średnia papryka czerwona
3 małe cebule cukrowe
2 ząbki czosnku
1 puszka dobrej jakości pomidorów w całości
jeden mały, miękki pomidor
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
½ szklanki ajwaru
1 pełna łyżk cukru brązowego
sól, pieprz do smaku
do podania: kolendra, pietruszka
Przygotowanie:

1. Bulion. Obierz warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plastry. W garnku zagotuj 4 szklanki wody. Dodaj warzywa, gałązki natki, ząbek czosnku, sól i pieprz. Całość zagotuj i gotuj pod lekko uchyloną przykrywką przez około 20 minut (do miękkości warzyw).

2. Mięso. Pierś z indyka delikatnie opłucz, osusz i zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę, pieprz, sól, kolendrę i kmin. Wymieszaj dokładnie i odstaw.

3. Sos pomidorowy. W garnku z grubym dnem zeszklij cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Pod koniec dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Wlej pomidory z puszki, dodaj małego pomidora pokrojonego w kostkę. Wymieszaj wszystko i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj 15 minut pod przykryciem, pod koniec gotowania dodaj wymieszany w szklance koncentrat i ajwar.

4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni podsmaż mięso z indyka. Do mięsa dodaj opłukany ryż i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj opłukaną soczewicę i postępuj jak w przypadku ryżu – smaż przez minutę, mieszając cały czas zawartość patelni. Na koniec wlej sos pomidorowy i bulion warzywny ( z bulionu dodaj tylko marchewkę i pietruszkę). Całość dobrze wymieszaj i zagotuj.

5. Danie przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie, a potrawę zostaw pod przykryciem na około 7 minut, żeby zgęstniała. Podawaj z posiekaną kolendrą albo pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation