Kuchnia

Przepisy

Roladki z piersi kurczaka ze szparagami

kładniki (4 roladki):
- 12 szparagów zielonych
- 2 piersi kurczaka
- 4 plastry boczku wędzonego
- sól, pieprz

Składniki na sos:
- 2 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 9 łyżek śmietany kremówki

Szparagi obieramy cienko, zostawiając główki, odcinamy twarde końce. Pierś kurczaka kroimy na cienkie kotlety i rozbijamy je. Oprószamy solą i pieprzem. Trzy szparagi kładziemy blisko jednej krawędzi kotleta i zawijamy roladkę, tak, aby szparagi wystawały z dwóch stron. Na koniec owijamy ją plastrem boczku. Spód naczynia żaroodpornego przecieramy oliwą. Układamy roladki. Wystające końce szparagów posypujemy solą ziołową i przykrywamy folią aluminiową. Musztardę mieszamy z miodem i jedną łyżką tej mikstury smarujemy wierzch roladek. Pieczemy 25 minut w nagrzanym do 200C piekarniku. W tym czasie do pozostałej musztardy i miodu, dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Po 25 minutach wyciągamy roladki na chwilę z piekarnika, polewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation