Kuchnia

kuchnia

Paszteciki
Ciasto:
500g mąki pszennej
40g drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 kostka masła
250ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru

Farsz:
700g pieczarek
2 duże cebule
4 duże marchewki
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w drobną kostkę. Marchew zetrzeć na grubych oczkach.
Pieczarki odparować, podsmażyć. Cebulę zeszklić. Marchew podgotować.
Połączyć warzywa, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sporządzić rozczyn z kilku łyżeczek ciepłego mleka, cukru i drożdży. Mąkę przesiać, masło rozpuścić, do mąki dodać jajo, żółtko, pozostałe mleko, roztopione masło i rozczyn.
Wyrobić ciasto i wstawić do lodówki.

Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i formować paszteciki.
Układać na wysypanej mąką blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w temp. 180 st.C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation