Kuchnia

kuchnia

Tarta z białą kiełbasą
Ciasto
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajo
50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)

Farsz:
250 g cienkiej, białej kiełbasy
1/2 pęczka szczypiorku
2 jajka
2 cebule czerwone
50 g sera żółtego
30 g sera pleśniowego blue
gałka muszkatołowa mielona
1 łyżeczka cukru brązowego
2-3 łyżki kremu balsamicznego
1 łyżka masła
ziele angielskie 2
liście laurowe 1
szczypiorek
pieprz czarny mielony
sól

Ciasto
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać palcami, następnie dodać ser utarty na tarce o drobnych oczkach i wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty. Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Ciasto włożyć do pieca i piec 15 minut.
Farsz

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minut na małym ogniu. Kiedy cebula puści sok dodajemy cukier, krem balsamiczny, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cebulka zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty, żółty ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kiełbasę zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut, wyjmujemy z wody i studzimy.
Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy nim formę do tarty
Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, zalewamy połową masy jajecznej. Układamy kiełbasę i zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy serem pleśniowym. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation