Kuchnia

przepisy

Cynamonowe bezy
Składniki:
4 białka jaj kurzych
200g* cukru pudru lub drobnego do wypieków
szczypta soli

1/2 łyżeczki cynamonu + do oprószenia

większość przepisów podaje 250g cukru na 4 białka, ja natomiast zmniejszyłam do 200g ponieważ dla mnie bezy wychodzą za słodkie

Przygotowanie:
Wszystkie składniki przygotuj, aby były w zasięgu ręki. Do dużej miski (nie plastikowej; najlepiej metalowej) uważnie wbij białka i zacznij je ubijać mikserem na najniższych obrotach. Po chwili, jak białka lekko się spienią, dodaj sól. Ubijaj dalej na nieco wyższych obrotach do momentu aż będą sztywne (najlepiej sprawdzić odwracając miskę do góry nogami).
Następnie dodawaj cukier, małymi partiami, po ok. 1 łyżce na raz, czekając aż poprzednia się rozpuści.
Ciasto no bezy powinno być gęste i lśniące. Aplikuj je do rękawa cukierniczego i formuj dowolne kształty na blaszce wyłożonej pergaminem lub matą do pieczenia.
Piecz (susz) w temperaturze 140*C przez ok. 45minut. Gotowe bezy nie będą się kleiły do pergaminu. Najlepiej jednak spróbować :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation