Kuchnia

kolanka,rurki, farfale...

Muszelki zapiekane w sosie serowym , przepis - przepisy.pl

Muszelki zapiekane w sosie serowym - składniki:

makaron muszelki - 500 gramów szynka albo inna wędlina - 250 gramów cebula - 2 sztuki olej - 1 łyżka ser żółty tarty - 250 gramów śmietanka kremówka - 300 mililitrów koperek suszony - 0.5 łyżeczki pieprz ziołowy - 0.5 łyżeczki masło - 2 łyżeczki bułka tarta - 2 łyżki Sos serowy Knorr - 1 opakowanie Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr - 2 sztuki

Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4 minuty - ma być tylko obgotowany. Odcedź dokładnie.
W rondlu zagotuj śmietankę dolewając ok. 1/2 szkl. wody. Dodaj sos serowy, rozmieszaj dokładnie. Dodaj kostki do makaronu, suszony koperek i pieprz ziołowy, gotuj kilka chwil. Zdejmij z ognia i dodaj 3/4 tartego sera, wymieszaj żeby się rozpuścił.

Na oleju podsmaż pokrojoną na kawałeczki wędlinę - może być szynka, boczek albo kiełbasa, albo różne kawałki jakie masz. Gdy się zrumienią dodaj pokrojoną w piórka cebulę, podsmaż chwilę żeby się zeszkliła. Dorzuć tę mieszankę do makaronu, wymieszaj.
Do mieszanki makaronu z wędliną i cebulą wlej połowę sosu, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Polej resztą sosu i posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 45 minut z piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wierzch powinien być rumiany. Podawaj z sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation