Kuchnia

calzone , naleśniki

Lazania klasyczna

Składniki:

• 12 płatów makaronu do lazanii
• 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
• 1 duża cebula
• 4 ząbki czosnku
• 500 g przecieru pomidorowego
• 3 łyżki oleju
• sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
• 150 g startej mozarelli
• 50 g masła
• 5 łyżek mąki
• 1,5 szklanki mleka

Wykonanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę i partiami odgotowujemy płaty makaronu (ok. 2 minuty). Makaron hartujemy zimną wodą i odkładamy na bok (rozkładamy płasko na desce, nie kładziemy jeden na drugim).

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę (nie rumienimy). Dodajemy mięso, posiekany czosnek i smażymy całość aż mięso straci czerwony kolor. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Całość dusimy aż sos zgęstnieje po czym zdejmujemy z ognia.

W garnuszku rozpuszczamy masło i zdejmujemy z ognia. Do masła dodajemy mąkę (po jednej łyżce) i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i mieszamy energicznie żeby nie było grudek. Stawiamy na gaz i podgrzewamy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje (ciągle mieszając). Następnie dolewamy resztę mleka i ponownie mieszamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy niewielką ilością sosu bolońskiego i układamy 3 płaty makaronu (będą 4 warstwy makaronu). Na makaron wykładamy 1/4 beszamelu (beszamel dzielimy na 4 części), na to 1/3 sosu bolońskiego i posypujemy serem i znowu makaron, beszamel, sos boloński i ser, i tak do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to beszamel posypany serem. Pieczemy ok. 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180 °C, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy ok. 15 minut aż ser się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation