Kuchnia

Kuchnia

             TARTA BROKUŁOWA
ciasto:
220g mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa i krupczatka),
110g masła,
1 jajko,
1 łyżka śmietany,
szczypta soli

farsz:
1 opakowanie mrożonych brokułów (450g),
2-3 ząbki czosnku,
½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
1 jajko,
sól i pieprz,
odrobina pieprzu cayenne,
sok z ½ cytryny (opcjonalnie)

jajeczno-serowy sos:
1 jajko,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
100g żółtego sera,
sól i pieprz

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotować farsz: brokuły ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedzić i rozgnieść widelcem lub posiekać nożem. Dodać jajko, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Można dodać również sok z cytryny, ale wg mnie jogurt nadaje wystarczającą kwaskowość.

Sos: Wymieszać razem jajko z jogurtem, dodać starty ser i doprawić solą oraz pieprzem.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz brokułowy. Wyrównać powierzchnię i zalać sosem jajeczno-serowym tartę (nie musi on pokryć całej powierzchni tarty).
Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 25-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation