Kuchnia

Biżuteria

Pory zapiekane w szynce

URODA MODA ŻYCIE GWIAZD ZDROWIE RODZINA DIETA FITNESS PRZEPISY DOM SEKS HOROSKOP VIDEO POLECAMY
PRZEKĄSKI SAŁATKI PRZETWORY ZUPY DANIA GŁÓWNE DESERY NAPOJE KUCHNIE ŚWIATA GWIAZDY GOTUJĄ SŁOWNIK KULINARNY ŚWIĘTO TRUSKAWKI KSIĄŻKI KUCHARSKIE
POLKI.PLPRZEPISYDANIA GŁÓWNE ARTYKUŁ
Pory zapiekane w szynce
TAGI: ZAPIEKANKA DANIA GŁÓWNE Do sosu warto dorzucić łyżkę posiekanej natki. Będzie miał bardziej wyrazisty smak.Pory zapiekane w szyncefot. A. RogalskiPrzygotowanie: 25 min
Zapiekanie: 30 min
Porcja: 355 kcal

Składniki dla 4 osób:
- 6 porów
- 12 plasterków szynki wędzonej
- szklanka startego żółtego sera
- 12 cienkich plasterków sera tostowego
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- szklanka bulionu
- szklanka mleka
- mały kubeczek gęstej kwaśnej śmietany
- przyprawa typu vegeta
- sól, świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:
1. Porom odetnij luźne zielone liście, zwarte części podziel na równe kawałki. Dokładnie umyj, ew. usuń suche zewnętrzne liście i włóż do posolonej wody. Gotuj około 7 minut. Wyjmij, starannie osącz. Przestudź.

2. W rondlu stop masło, oprósz mąką i zasmaż, nie rumieniąc. Stale mieszając, powoli dolej gorący bulion, mleko, a na koniec śmietanę. Nie przerywając mieszania, sos zagotuj. Przypraw vegetą, solą i świeżo mielonym pieprzem.

3. Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego. Na nim ułóż kawałki pora obwinięte plasterkami sera tostowego i szynki. Polej pozostałym sosem. Posyp startym serem.

4. Naczynie z porami wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 st. Podawaj z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation