Kuchnia

Biżuteria

Biszkopt -
jajko 3 duże
sól szczypta
cukier 1/2 szkl.
mąka pszenna 1 płaska łyżka
budyń waniliowy lub śmietankowy 1,5 op.
proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać kilka minut. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem odrazu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić.

Po wystudzeniu biszkopt kroję na 3 blaty. Należy uważać z nasączaniem blatów, gdyż biszkopt sam w sobie jest dosyć wilgotny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation