Kuchnia

Kuchcikowo

placuszki gryczane z serem i pieczarkami + sos czosnkowy

Składniki:

kasza gryczana [100 g] (jedna torebka)
pieczarki [7 szt.]
ser żółty [1 kostka]
jajka [1 szt.] (dokładnie to półtora jajka: dwa żółtka i jedno białko ;])
mąka pszenna [3 łyżki]
majeranek [3 łyżeczki]
pieprz czarny [1 łyżka] (trzy obroty młynkiem ;D)
sól [1 szczypta]
majonez [1 łyżeczka] (do sosu)
jogurt naturalny [3 łyżeczki] (do sosu)
czosnek [1 kostka] (chodzi o taką kosteczkę czosnkową xD)
majeranek [3 łyżeczki] (do sosu)
oliwa z oliwek (do smażenia)

Przygotowanie:

placuszki:
kaszę, wiadomo- gotujemy w osolonej wodzie ;]
pieczary kroimy w takie drobne te, jak się kroi pieczary i dusimy, a ser trzeba utrzeć. ja go biorę na oko więc wam nie powiem dokładnie ile to jest ale jakieś pół piąstki ;D

jak już przestudzimy kaszę i pieczarki to wkładamy wszystko do jednej mich i dodajemy całą resztę, czyli: ser, jajko, mąkę, majeranek, pieprz i sól. z solą bym uważała ponieważ kasza ugotowana została w osolonej wodzie a i ser żółty jest słonawy. no i mieszamy ;D
do tej mamałygi można dodać też troszeczkę startej cukinii ;]

masa się łatwo rozlatuje, więc trzeba uważać i nie rozgniatać na siłę na patelni. nabieramy łyżką, kładziemy na pateli, leciutko naciskamy i niech się smaży ;D po chwili możemy delikatnie obrócić. smażymy oczywiście na złoty kolor ;]
wychodzi jakieś 12 placuszków, na jedną porcję wystarczą jakieś 3 sztuki- są bardzo sycące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation