Tort malinowo-kokosowo-czekoladowy Goplana/ Raspberry&coconut&chocolate cake | COOKING & GOODLOOKING
http://cookinggoodlooking.blog.pl/
Składniki na biszkopt
7 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Składniki na mus malinowy
400 g malin
1/3 szklanki cukru
100 ml wody
4 łyżeczki żelatyny
400 ml śmietanki 30%
Składniki na mus czekoladowy
500 ml śmietanki 30%
150 g gorzkiej czekolady (my użyłyśmy Goplany)
150 g mlecznej czekolady (my użyłyśmy Goplany)
Składniki na mus kokosowy
100 g wiórek kokosowych
300 ml mleka 2%
80 g cukru kryształu
4 łyżeczki żelatyny
400 ml śmietanki 30%
Składniki na polewę
150 g gorzkiej czekolady (my użyłyśmy Goplany)
200 ml śmietanki
1 łyżka masła
Składniki na poncz
100 ml wody przegotowanej
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie
1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Piana po ubiciu musi być sztywna i błyszcząca.
2. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami.
3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek.
4. Tortownicę o wymiarach 25 cm i tortownicę o wymiarach 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do dwóch tortownic i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone). Nie pieczmy za długo bo biszkopt będzie suchy. Ostudzić i przekroić obydwa biszkopty na połowę.
5. Śmietankę podgrzać, aby była mocno gorąca i zalać nią pokruszoną czekoladę. Odstawić na 4-5 minut i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po wyjęciu z lodówki ubić mikserem na gęstą masę.
6. Aby wykonać mus malinowy należy z wody i cukru zagotować syrop, włożyć do gorącego syropu 300 g malin i podgrzewać przez około 1 minutę. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody odstawić do napęcznienia. Wystudzone maliny przetrzeć przez sito, jeśli nie lubimy ziarenek w masie. Żelatynę wstawić na 10 sekund do mikrofali lub rozpuścić w kąpieli wodnej. Przetarte przez sito maliny wymieszać z żelatyną i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z żelką malinową i pozostałymi całymi malinami i wstawić na kilka minut do lodówki.
7. Wiórki, mleko i cukier umieścić w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut i zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w 50 ml wody i dostawić do napęcznienia. Podgrzać w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej i wymieszać do rozpuszczenia. Żelatynę wymieszać z masą kokosową i odstawić do lekkiego zgęstnienia. Śmietankę ubić na sztywno i ręcznie wymieszać z masą kokosową. Odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
8. Składniki na poncz wymieszać. Śmietankę, czekoladę i masło umieścić w szklanej lub metalowej misce i postawić nad rondlem z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia- czekolada musi mieć konsystencję jogurtu.
9. Na paterze umieścić jeden większy blat i nasączyć ponczem. Posmarować 2/3 musu czekoladowego i umieścić w lodówce na 10-15 minut. Podobnie postąpić z musem malinowym i kokosowym. Przykryć drugim dużym blatem. W tym samym czasie możemy przekładać w taki sam sposób mniejszy biszkopt. Obydwa ciasta schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
10. Większe ciasto polać większą częścią polewy (około 2/3 masy). Następnie ułożyć na nim mniejsze ciasto i polać pozostałą polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem wyjąć z lodówki na co najmniej 15 minut