Kuchnia

gastronomicznie

Ciasteczka guziki
Składniki na całą masę guzików (ponad 60 sztuk):
150 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
225 g mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny*

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto (można również do przygotowania kruchego ciasta wykorzystać malakser). Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka - można użyć foremki w kształcie guzika, można trochę pokombinować: kółka wykrawać okrągłą niedużą foremką lub kieliszkiem, w środku zrobić mniejszą foremką wgłębienie typowe dla guzików, dziurki (2, 3 lub 4) wyciąć słomką.
Ciastka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie (ciasteczka nie zmieniają kształtu i minimalnie rosną). Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek. Po upieczeniu wystudzić na stalowej kratce.
Ciastka można przechowywać do 7 dni, w zamkniętej puszce, w temperaturze pokojowej.
* zamiast można użyć dowolnego ekstraktu lub aromatu
Kakaowa wersja guzików:
150 g miękkiego masła
90 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
185 g mąki pszennej
40 g kakao

Wykonanie jak powyżej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation