Kuchnia

kucharzenie

Kotlety ziemniaczano - pieczarkowe - Ogrodnik w podróży

Składniki :

1 kg ziemniaków
200 g pieczarek
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 cebula – duża lub dwie mniejsze
1 jajko
sól , pieprz do smaku
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę , solimy i gotujemy jak do obiadu , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia ( najlepiej jeśli mamy ziemniaki z dnia poprzedniego, które zostały z obiadu ) . Pieczarki siekamy drobno , cebulkę także , podsmażamy razem na patelni na złoty kolor , na koniec solimy , odstawiamy do wystygnięcia . Ziemniaki przeciskamy przez praskę , wkładamy do miski , wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól, pieprz , gałkę muszkatołową wsypujemy podsmażone pieczarki z cebulką .
Całość wyrabiamy ręką , aż będzie jednolite – jeśli zbyt się klei można dodać dodatkowe dwie łyżki mąki . Z masy odrywamy kawałki formujemy dowolnego kształtu kotleciki i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na złocisty kolor na patelni , na średnim ogniu z obu stron . Gotowe , pyszne , smakowicie wyglądające danie lub przystawka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation